×
Antti Syrjälä
90 oppituntia
Luokka-aste
1.-6. luokka
Oppiaineet
IT
Hakusanat
maker steam iot

8Lk - Iot-esineet internettiin

Mikä on Iot?

 

Iot, internet of things

Katso alla oleva lyhyt video IOT-ratkaisusta ja vastaa kysymyksiin. 

  1. Mitä IOT-järjestelmä videolla mittaa?
  2. Kenelle ja miten järjestelmä tekee ilmoituksia?
  3. Mitä hyötyjä järjestelmällä haetaan?
  4. Keksitkö missä muualla vastaavaa systeemiä voisi käyttää?

Ruskon koulujen IOT-järjestelmä

  1. Ruskon kaikissa kouluissa on 1-3 pientä Ruuvi-tagia, jotka toimivat paristoilla ja niissä jokaisessa on anturit mittamassa lämpötilaa, ilmankostetutta ja ilmanpainetta (sekä kiihtyvyysanturi ja pariston jänniteanturi).
  2. Ruuvi-tagit lähettävät oman yksilöllisen tunnuksena (MAC-osoitteensa) ja antureiden mittausarvot Bluetooth-yhteyden avulla joka koulussa olevalle RaspberryPi-minitietokoneelle, joka on yhteydessä internettiin.
  3. Ruskon palvelinsaliin on yhdelle palvelimelle asennetu tietokantaohjelmisto (InfluxDB), johon koulujen RaspberryPi:t ottavat yhteyttä ja lähettävät tageiltä keräämänsä anturidatan internetin kautta.
  4. Palvelimelle on asennettu dashboard-ohjelmisto Grafana, jonka avulla tietokantaan kerääntyvää dataa voidaan seurata, tarkastella, suodattaa, yhdistää eri kannoista ja asettaa hälytyrajoja ja tehdä ilmoituksia netin kautta esim. sähköpostiin tai web-palveluihin.
  5. Grafanan käyttöliittymän kautta voidaan hakea koulujen anturien data ja tallentaa se omalle koneelle esim. CSV-tiedostona (Comma Separated Values eli pilkulla erotetut arvot) 

Harjoitus

Tehdää harjoitus, jossa hyödynnetään Ruskon IOT järjestelmän dataa. Harjoituksessa opitaan soveltamaan taulukkolaskentaa.

Harjoitukseen tästä linkistä

Oppilaiden teknologiataitokartta pohjautuu