
Kurssi: 9 Hiilen kemiaa
1 oppitunti
Luokka-aste
9. luokka
9. luokka
Oppiaineet
KE
KE
Hakusanat
ravintoaineet hiilihydraatit rasvat proteiinit sakkaridit
ravintoaineet hiilihydraatit rasvat proteiinit sakkaridit
Ravintoaineet – Kertaus koetta varten (yläkoulu)
1. Ravintoaineiden tehtävät ja lähteet
Ravintoaineet jaetaan kolmeen pääryhmään: energiaravintoaineet, suojaravintoaineet ja veden osuus.
- Hiilihydraatit – energianlähde
• Rasvat – energianlähde ja solujen rakennusaine
• Proteiinit – kudosten rakennusaine, entsyymien ja hormonien rakennus
• Vitamiinit ja kivennäisaineet – elintoimintojen säätely
• Vesi – aineiden kuljetus, elimistön lämpötilan säätely
2. Rasvat: Tyydyttyneet ja tyydyttymättömät
- Tyydyttyneet rasvat: Kovettuneita rasvoja, joita on eläinkunnan tuotteissa (voi, juusto, rasvainen liha). Liiallinen käyttö voi nostaa veren kolesterolia.
- Kasvirasvoista kookosrasja ja kaakaovoi ovat poikkeusellisesti tyydyttyneitä rasvoja.
- Tyydyttymättömät rasvat: Pehmeitä rasvoja, joita on kasviöljyissä, pähkinöissä ja kalassa. Hyödyllisiä sydänterveydelle.
– Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei voi valmistaa itse.- Eläinrasvoista kalanrasva on poikkeuksellisesti tyydyttymättömänä
3. Hiilihydraattien luokittelu ja esimerkit
4. Proteiinien käyttö elimistössä
- Proteiinit koostuvat aminohapoista. Ruuansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi ohutsuolessa.
• Aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja siirtyvät maksaan sekä soluihin.
• Kehossa aminohapoista rakennetaan uusia proteiineja: lihaksia, entsyymejä, hormoneja, vasta-aineita.
• Elimistö ei varastoi aminohappoja, vaan ylimäärä muutetaan energiaksi tai rasvaksi.
5. Välttämättömät ravintoaineet
- 9 välttämätöntä aminohappoa (esim. leusiini, lysiini, tryptofaani...)
- 2 välttämätöntä rasvahappoa: linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3)
- Hiilihydraateista ravintokuitu (selluloosa) on suolen terveydelle välttämätöntä.
- sekä (ei varsinaista koealuetta)
• Vitamiinit (A, B-ryhmä, C, D, E, K)
• Kivennäis- ja hivenaineet (esim. kalsium, rauta, jodi)
• Vesi
- sekä (ei varsinaista koealuetta)