×

Ravintoaineet yhteenveto

Ravintoaineet – Kertaus koetta varten (yläkoulu)

1. Ravintoaineiden tehtävät ja lähteet

Ravintoaineet jaetaan kolmeen pääryhmään: energiaravintoaineet, suojaravintoaineet ja veden osuus.

  • Hiilihydraatit – energianlähde
    • Rasvat – energianlähde ja solujen rakennusaine
    • Proteiinit – kudosten rakennusaine, entsyymien ja hormonien rakennus
    • Vitamiinit ja kivennäisaineet – elintoimintojen säätely
    • Vesi – aineiden kuljetus, elimistön lämpötilan säätely

2. Rasvat: Tyydyttyneet ja tyydyttymättömät

  • Tyydyttyneet rasvat: Kovettuneita rasvoja, joita on eläinkunnan tuotteissa (voi, juusto, rasvainen liha). Liiallinen käyttö voi nostaa veren kolesterolia.
    • Kasvirasvoista kookosrasja ja kaakaovoi ovat poikkeusellisesti tyydyttyneitä rasvoja.
  • Tyydyttymättömät rasvat: Pehmeitä rasvoja, joita on kasviöljyissä, pähkinöissä ja kalassa. Hyödyllisiä sydänterveydelle.
    – Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei voi valmistaa itse.
    • Eläinrasvoista kalanrasva on poikkeuksellisesti tyydyttymättömänä

3. Hiilihydraattien luokittelu ja esimerkit

4. Proteiinien käyttö elimistössä

  • Proteiinit koostuvat aminohapoista. Ruuansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi ohutsuolessa.
    • Aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja siirtyvät maksaan sekä soluihin.
    • Kehossa aminohapoista rakennetaan uusia proteiineja: lihaksia, entsyymejä, hormoneja, vasta-aineita.
    • Elimistö ei varastoi aminohappoja, vaan ylimäärä muutetaan energiaksi tai rasvaksi.

5. Välttämättömät ravintoaineet

  • 9 välttämätöntä aminohappoa (esim. leusiini, lysiini, tryptofaani...)
  • 2 välttämätöntä rasvahappoa: linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3)
  • Hiilihydraateista ravintokuitu (selluloosa) on suolen terveydelle välttämätöntä.  
    • sekä (ei varsinaista koealuetta)
      • Vitamiinit (A, B-ryhmä, C, D, E, K)
      • Kivennäis- ja hivenaineet (esim. kalsium, rauta, jodi)
      • Vesi