
9. luokka
KE
ravintoaineet hiilihydraatit rasvat proteiinit
Ravintoaineet – Kertaus koetta varten (yläkoulu)
1. Ravintoaineiden tehtävät ja lähteet
Ravintoaineet jaetaan kolmeen pääryhmään: energiaravintoaineet, suojaravintoaineet ja veden osuus.
- Hiilihydraatit – energianlähde
• Rasvat – energianlähde ja solujen rakennusaine
• Proteiinit – kudosten rakennusaine, entsyymien ja hormonien rakennus
• Vitamiinit ja kivennäisaineet – elintoimintojen säätely
• Vesi – aineiden kuljetus, elimistön lämpötilan säätely
2. Rasvat: Tyydyttyneet ja tyydyttymättömät
- Tyydyttyneet rasvat: Kovettuneita rasvoja, joita on eläinkunnan tuotteissa (voi, juusto, rasvainen liha). Liiallinen käyttö voi nostaa veren kolesterolia.
• Tyydyttymättömät rasvat: Pehmeitä rasvoja, joita on kasviöljyissä, pähkinöissä ja kalassa. Hyödyllisiä sydänterveydelle.
– Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei voi valmistaa itse.
3. Hiilihydraattien luokittelu ja esimerkit
Tyyppi |
Nimi |
Kauppanimi / lähde |
Merkitys |
Monosakkaridi |
Glukoosi |
Rypälesokeri |
Solujen suora energialähde |
Monosakkaridi |
Fruktoosi |
Hedelmäsokeri |
Makea, hedelmissä ja hunajassa |
Monosakkaridi |
Galaktoosi |
– |
Laktoosin osa, muuttuu glukoosiksi maksassa |
Disakkaridi |
Sakaroosi |
Pöytäsokeri |
Makeutusaine, energiaa |
Disakkaridi |
Laktoosi |
Maitosokeri |
Esiintyy maidossa |
Disakkaridi |
Maltoosi |
Mallassokeri |
Viljoissa, tärkkelyksen hajoamistuote |
Polysakkaridi |
Tärkkelys |
– |
Kasvien energiavarasto, pilkkoutuu glukoosiksi |
Polysakkaridi |
Glykogeeni |
– |
Eläinten energiavarasto (maksa, lihakset) |
Polysakkaridi |
Selluloosa |
Ravintokuitu |
Ei sula ihmisellä, edistää suolen toimintaa |
4. Proteiinien käyttö elimistössä
- Proteiinit koostuvat aminohapoista. Ruuansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi ohutsuolessa.
• Aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja siirtyvät maksaan sekä soluihin.
• Kehossa aminohapoista rakennetaan uusia proteiineja: lihaksia, entsyymejä, hormoneja, vasta-aineita.
• Elimistö ei varastoi aminohappoja, vaan ylimäärä muutetaan energiaksi tai rasvaksi.
5. Välttämättömät ravintoaineet
- 9 välttämätöntä aminohappoa (esim. leusiini, lysiini, tryptofaani...)
• 2 välttämätöntä rasvahappoa: linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3)- sekä (ei varsinaista koealuetta)
• Vitamiinit (A, B-ryhmä, C, D, E, K)
• Kivennäis- ja hivenaineet (esim. kalsium, rauta, jodi)
• Vesi
- sekä (ei varsinaista koealuetta)