×

Ravintoaineet yhteenveto

Ravintoaineet – Kertaus koetta varten (yläkoulu)

1. Ravintoaineiden tehtävät ja lähteet

Ravintoaineet jaetaan kolmeen pääryhmään: energiaravintoaineet, suojaravintoaineet ja veden osuus.

  • Hiilihydraatit – energianlähde
    • Rasvat – energianlähde ja solujen rakennusaine
    • Proteiinit – kudosten rakennusaine, entsyymien ja hormonien rakennus
    • Vitamiinit ja kivennäisaineet – elintoimintojen säätely
    • Vesi – aineiden kuljetus, elimistön lämpötilan säätely

2. Rasvat: Tyydyttyneet ja tyydyttymättömät

  • Tyydyttyneet rasvat: Kovettuneita rasvoja, joita on eläinkunnan tuotteissa (voi, juusto, rasvainen liha). Liiallinen käyttö voi nostaa veren kolesterolia.
    • Tyydyttymättömät rasvat: Pehmeitä rasvoja, joita on kasviöljyissä, pähkinöissä ja kalassa. Hyödyllisiä sydänterveydelle.
    – Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei voi valmistaa itse.

3. Hiilihydraattien luokittelu ja esimerkit

Tyyppi

Nimi

Kauppanimi / lähde

Merkitys

Monosakkaridi

Glukoosi

Rypälesokeri

Solujen suora energialähde

Monosakkaridi

Fruktoosi

Hedelmäsokeri

Makea, hedelmissä ja hunajassa

Monosakkaridi

Galaktoosi

Laktoosin osa, muuttuu glukoosiksi maksassa

Disakkaridi

Sakaroosi

Pöytäsokeri

Makeutusaine, energiaa

Disakkaridi

Laktoosi

Maitosokeri

Esiintyy maidossa

Disakkaridi

Maltoosi

Mallassokeri

Viljoissa, tärkkelyksen hajoamistuote

Polysakkaridi

Tärkkelys

Kasvien energiavarasto, pilkkoutuu glukoosiksi

Polysakkaridi

Glykogeeni

Eläinten energiavarasto (maksa, lihakset)

Polysakkaridi

Selluloosa

Ravintokuitu

Ei sula ihmisellä, edistää suolen toimintaa

4. Proteiinien käyttö elimistössä

  • Proteiinit koostuvat aminohapoista. Ruuansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi ohutsuolessa.
    • Aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja siirtyvät maksaan sekä soluihin.
    • Kehossa aminohapoista rakennetaan uusia proteiineja: lihaksia, entsyymejä, hormoneja, vasta-aineita.
    • Elimistö ei varastoi aminohappoja, vaan ylimäärä muutetaan energiaksi tai rasvaksi.

5. Välttämättömät ravintoaineet

  • 9 välttämätöntä aminohappoa (esim. leusiini, lysiini, tryptofaani...)
    • 2 välttämätöntä rasvahappoa: linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3)
    • sekä (ei varsinaista koealuetta)
      • Vitamiinit (A, B-ryhmä, C, D, E, K)
      • Kivennäis- ja hivenaineet (esim. kalsium, rauta, jodi)
      • Vesi