×

Erotusmenetelmät 1

Erotusmenetelmät 

-Erilaisilla erotusmenetelmillä pyritään erottamaan aineita seoksista.

-Erotus perustuu aineiden erilaisiin fysikaalisiin ominaisuuksiin (esim. koko, kiehumispiste, liukoisuus, tiheys, magneettisuus) 

-Lopputuloksena on joko puhtaita aineita tai edelleen seoksia.

Kiinteiden aineiden erottaminen

1.Suodatus: Erottaa nesteeseen tai kaasuun liukenemattoman kiinteän aineen.

2. Haihdutus: Erottaa liuokseen liuenneen kiinteän aineen.

3. Uudelleenkiteytys: Erottaa kiteisen aineen kylläisen liuoksen avulla.

4. Sentrifugi eli linkous: Erottaa pyörimisliikkeen avulla kiinteän aineen nesteen seasta.

Nesteiden erottaminen

1. Tislaus: Erottaa toisistaan aineet, joiden kiehumispisteet ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.

2. Erotussuppilo: Erottaa kaksi toisiinsa liukenematonta nestettä.

Muita erotusmenetelmiä

1. Uuttaminen: Siirretään joitakin aineen osia toiseen aineeseen.

2. Kromatografia: Ainesosat kulkevat liikkuvan aineen mukana eri nopeuksilla ja erottuvat toisistaan.

Oppilastyö 7.

-Veden ja mullan erotus

-Hiekan ja suolan erotus.

Oppilastyö 8. Kahvin uuttaminen

Oppilastyö 10. paperikromatografi

 

Oppilastyö 11. uudelleenkiteytys

 

Juomaveden suodatus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Citarum 

Kaasukromatograafi toiminta1 video 4:12min

 

Kromatografialaitteiston toiminta2 video 2:19min

UUTETAAN | (molekyyligastronomia.fi)

 

Sokerin valmistus sokerijuurikkaasta.'

 

Kurssin tavoitteena on oppia,

  • mitä kemia on yleisesti
  • työturvallisuudesta
  • aineiden ominaisuuksista
  • seosten ominaisuuksista (puhdas aine ja seos)
  • erotusmenetelmistä
  • alkuaineista ja atomin rakenteesta
  • kemian merkkikielen alkeet
  • kemian rakenteiden alkeet 
  • kemiallisesta reaktiosta
  • kemiallisen reaktion nopeudesta
  • palamisesta ja paloturvallisuudesta
  • alkuaineista tarkemmin hapesta ja vedystä
  • veden ominaisuuksista
  • ilmakehän ja maaperän kemiallisista ominaisuuksista