×

Tämä on käyttäjän Tuomo Schwela suunnitelma. Osa kurssia Aineiden ominaisuuksia.

Happamuus on aineen ominaisuus

Opiskelijan ohje

Opiskelkaa kappale opettajan johdolla läpi ja tehkää seuraavat tehtävät.

 

1. Kirjoita uuden Book Creator -aukeaman otsikoksi Happamuus on aineen ominaisuus.

Kopioi seuraavat tehtävät yksitellen kirjaasi ja vastaa niihin.

 

2. Tutkikaa  eri aineiden happamuuksia punakaalimehun (indikaattori) avulla. 

  • Jokainen ryhmä tutkii ainakin kahden eri aineen happamuutta. Merkitkää astiaan post it -lapulla sen sisältö.
  • Asettakaa lopulta aineet järjestykseen niin, että happamin aine on vasemmalla reunalla ja emäksisin aine oikealla reunalla. 
  • Luokittele aineet kuvan alle:
    • Happamat aineet:
    • Neutraalit aineet:
    • Emäksiset aineet:

3. Mitä aineen pH-arvo kertoo?

4. Miksi elintarvikkeisiin voidaan lisätä happoa?

5. Mikä on ihmisen suussa tapahtuva happohyökkäys? Miten voit neutraloida happohyökkäyksen?

 

Kotitehtävät

6. Havaintoja värimuutoksista.

Keitä kotona teetä ja tee seuraavat tehtävät. Valokuvaa eli dokumentoi jokainen kohta!

a) Lisää teehen sitruunaa. Mitä teen värille tapahtuu? Mihin suuntaan teen pH-arvo muuttuu?

b) Lisää teehen saippuaa. Mitä teen värille tapahtuu? Mihin suuntaan teen pH-arvo muuttuu?

c) Millä nimellä kutsutaan aineita, joiden väri muuttuu happamuuden mukaan?

7. Kodin aineet

  • Etsi kotoasi happamuudeltaan vähintään yksi hapan, yksi neutraali ja yksi emäksinen aine.
  • Kirjoita tuotteen alle, onko tuote hapan, neutraali vai emäksinen.
  • Katso, löydätkö tuotteen pH-arvon tuotetiedoista.