×

Tämä on käyttäjän Heidi Siltanen suunnitelma. Osa kurssia TVT Paimio.

Word 3

Opiskelijan ohje

Word-harjoittelua 3, lisää tekstin muokkaamista

1. Kopioi alla oleva teksti ja liitä se tyhjään Word-tiedostoon, Wordin työpöytäsovelluksessa.

 

Allosaurus

Allosaurus oli iso kaksijalkainen petodinosaurus (teropodi), jolla oli suuri pääkallo, lyhyt kaula, pitkä häntä ja surkastuneet etujalat jotka olivat silti T-rexin eturaajoja pidemmät. Sen kaikkein paras tuntomerkki on kaksi tylsää sarvea silmien yllä ja päällä. Etujalat ovat muuhun kokoon katsomatta suuret ja niiden kynnet ovat hyvin kotkamaiset. Kallo näyttäisi muodostuneen eri palasista, jotka liikkuivat toisiinsa nähden. Tämä voi olla syy miten Allosaurus sai nieltyä suuria lihapaloja. Allosauruksen luurangossa on lintua muistuttavia piirteitä kuten kaulan nikamissa olevat ilmaonkalot. On mahdollista, että Allosaurukset metsästivät ryhmissä, mikä mahdollisti suurien jättiläismäisten kasvissyöjädinosaurusten (sauropodien) kaatamisen. Allosaurukset olivat hyvin kevyitä verrattuna muihin samaan aikaan eläviin dinosauruksiin ja sen vuoksi ne pystyivät hyppäämään saaliinsa selkään aiheuttamatta itselleen sen kummempaa vahinkoa. Allosaurus ei näyttänyt samanlaisilta kuin ajan muut dinosaurukset ja sen nimi tarkoittaakin erilaista liskoa. Sen hampaat saattoivat olla peukalosi pituiset ja se saattoi olla kömpelö kävelemään.

Allosaurus eli jurakaudella (noin 150-145 miljoonaa vuotta sitten). Allosaurus eli siis samalla myös mesotsoonisella maailmankaudella ja fanerotsoonisella eonilla. Allosaurus on yleisin Morrisonkerrostumasta (Morrisonkerrostuma on suuri Amerikassa sijaitseva fossiilikerrostuma, josta on löydetty paljon fossiileja) löydetty lihansyöjä ja yhteensä on löydetty yli 60 luurankoa tai luurangon osaa. Myös Portugalista ja Afrikasta on löydetty Allosauruksen jäänteitä. Allosaurukset asuivat ehkä lakeuksilla, jossa niiden oli helpompi saalistaa ryhmässä.

Ensimmäiset Allosauruksen fossiilit löydettiin Coloradosta, USA:sta vuonna 1869. Sen löytäjät luulivat sitä hevosen kavioksi vaikka se olikin dinosauruksen luu. Ensimmäinen kokonainen Allosauruksen fossiili löydettiin vuonna 1991. Se nimettiin Isoksi Aliksi ja tarkempien tutkimusten perusteella se paljastuikin nuoreksi Allosaurukseksi. Iso Ali tuli tunnetuksi, koska siitä tehtiin televisio-ohjelma.

Lähde: Wikijunior Dinosaurukset/Allosaurus

 

2. Tee tekstiin muokkaukset alla olevien ohjeiden mukaan.

 1. Tee seuraavat fontin asetukset:
  • Vaihda fontin kooksi 12, otsikossa 16. 
   • Aloitus --> Fonttikoko 
  • Vaihda otsikon fontin väri, voit valita värin itse
   • Työkaluriviltä: A-kirjain, joka alleviivattu punaisella
  • Vaihda fontin tyyli, voit valita fontin tyylin itse.
 2. Muuta kappaleen asetukset: 
  • Työkaluriviltä: Rakenne --> Kappaleväli --> Mukautettu kappaleväli
   • vasen sisennys 1 cm
   • oikea sisennys 0,5 cm
   • 1. rivin sisennys 1 cm
    • Erikois --> Ensimmäinen rivi
    • Muuta arvo 1 cm
   • kappaleiden välistys ennen kappaletta 12pt ja jälkeen 6 pt 
 3. Tasaa otsikko keskelle.
 4. Lisää tekstiin sopiva kuva (muista cc kuva) ja rivitä se asetuksella tiukka.
  • esim. Lisää --> Online kuvat --> kirjoita hakusana --> paina Enter --> tarkista, että ”Vain creative commons on ruksattu 
 5. Tallenna ja jaa opettajan ohjeiden mukaan.

 

Kurssin tavoitteet

Paimiossa opetuskäytössä olevien sovellusten käyttöohjeita ja ideoita opetukseen niiden kanssa.