Varhaiskasvatus
AI
sadut runot tunteet lukuhetket keskustelu sadutus lorut
6-vuotias...
- nauttii vapaasta luomisesta, mielikuvituksestaan ja leikistä
- malttaa kuunnella jo pidempääkin tarinaa
- keskustelee luetusta mielellään aikuisen kanssa
- on innokas oppimaan uutta ja nauttii asioiden pohdiskelemisesta ja oivaltamisesta
KIRJOJA
MUUTA PUUHAA
Pelidraamatehtävä 1 (tunteisiin liittyvä tarinallinen peli noidista, Mieli ry:n julkaisema, kysy Maunun koulun ilmaisutaidon ryhmää apuun toteutuksessa)
Pelidraamatehtävä 2 (sääntöjen noudattamiseen liittyvä tarinallinen peli satulinnasta, Mieli ry:n julkaisema, kysy Maunun koulun ilmaisutaidon ryhmää apuun toteutuksessa)
Sanataideharjoituksia (kirjallisuuslähtöistä sanataideharjoitusmateriaalia)
Noppajumppaa (toiminnallisuutta vaikkapa lukuhetkien väliin)
TEHTÄVIÄ KOTIIN
Lempikirjani (lapsen lempikirjan esittely muille, täytetään kotona yhdessä vanhemman kanssa, lapsi voi tuoda kirjan näytille eskariin, tehtävät voidaan koota näyttelyksi eskarin seinälle, toimii kirjavinkkauksena muille)
Lukuhaaste (lapsi ja vanhemmat täyttävät yhdessä kotona ja palauttavat haasteen eskariin, lukuhetkistä voidaan keskustella yhdessä)
Lukubingo (talviaiheinen lukubingo esim. perheille kotiin)
LINKKEJÄ MATERIAALEIHIN
Hääräämö-blogi (luokanopettajan pitämä blogi, jossa paljon materiaalia ja linkkejä mm. eskariin)
Viitottu rakkaus -sivusto (paljon tulostettavaa materiaalia esim. riimeihin, tunnetaitoihin ja kirjaimiin liittyen)
Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivusto (antaa vinkkejä ja välineitä siihen, miten varhaisia oppimisvalmiuksia sekä esi- ja alkuopetuksen äidinkieltä ja matematiikkaa voidaan opettaa ja oppia liikkumalla)
KIRJAPAKETTI
Lukupolku-hankkeen taustaa
- Pohja lukemisharrastukselle ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Ruskon kunnan Lukupolku-hanke keskittyy lasten lukemisen edistämiseen varhaiskasvatuksessa ja esi- sekä alkuopetuksessa. Lukupolkuun kuuluu tehtäviä, tietoa, kirjalistoja, linkkejä ja kirjapaketit, jotka ovat varhaiskasvatuksen ja koulujen käytössä. Kaikki sähköinen materiaali on myös kotien saatavilla.
- Vanhempien merkitys lukutaidolle on ratkaisevin, ennen kuin lapsi itse osaa lukea. Kotona olevien kirjojen määrällä, päivittäisillä yhteisillä lukuhetkillä ja säännöllisillä kirjastokäynneillä on suuri vaikutus lasten lukutottumuksiin. Lukupolun tavoitteena on saada myös lapsen kotiväki mukaan lisäämään yhteisiä lukuhetkiä lapsen arkeen.
- Yhteinen lukuhetki aikuisen kanssa on vuorovaikutusta, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä, jolloin lapsi tuntee olevansa tärkeä ja rakastettu. Samalla lapsella kehittyy tärkeitä kuuntelemisen, ymmärtämisen, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen taitoja.
- Lapset, joille luetaan, ovat tutkimusten mukaan jo 3-vuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin lapset niissä perheissä, joissa ei lueta.
- Lukuhetkien parissa kasvaneella lapsella on ympäröivä maailma käsissään, lukutaito vahvistuu ja on näin avain elämässä pärjäämiseen.
- Lukupolku-hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema.