×
Heini Sinko
Kurssi: Lukupolku
100 oppituntia
Luokka-aste
Varhaiskasvatus
Oppiaineet
AI
Hakusanat
sadut runot lukemaan oppiminen tunteet lukuhetket

7-vuotiaat (1. luokka)

7-vuotias...

  • kiinnostuu kirjaimista ja haluaa itsekin jo lukea
  • nauttii silti aikuisen kanssa vietetyistä lukuhetkistä
  • pitää luonnossa liikkumisesta, mielikuvituksesta ja satumaailmoista, ne ovat älyllisen oppimisen rinnalla tärkeitä asioita
  • on huumorintajuinen ja nauttii loruista, lauluista ja arvoituksista

 

KIRJOJA

Hyviä kirjoja -lista

 

MUUTA PUUHAA

Book tasting luokassa (opettaja valitsee sopivia kirjoja maisteltavaksi ja voi esitäyttää monisteeseen kirjan tiedot ja luettavan sivun numeron, oppilas antaa arvosanat kirjan kannelle, takakannelle ja kirjasta kokonaisuutena, toimii kirjavinkkauksen tavoin)

Lukuvinkkejä (voi tulostaa luokan seinälle ja rastittaa luokan omat lukutapalempparit)

Tietokirjan esittely (lapsi valitsee mieluisan tietokirjan, jonka voi esitellä muille, tehtävä voidaan tehdä myös kotona vanhemman avulla)

Satudraamatehtävä 1 (peleihin ja leikkeihin liittyvä satudraama, Kirjastot.fi:n julkaisema Aparaattisaari-sivustolla, kysy Maunun koulun ilmaisutaidon ryhmää apuun toteutuksessa) 

Satudraamatehtävä 2 (tunteisiin liittyvä satudraama, Rauhankasvatusinstituutin julkaisema, kysy Maunun koulun ilmaisutaidon ryhmää apuun toteutuksessa)

Satudraamatehtävä 2 (satu)

Etsi tekstistä -tehtävä (helppo) (tulostettava tehtävä oppilaalle)

 

TEHTÄVIÄ KOTIIN

Lempikirjani (lapsen lempikirjan esittely muille, täytetään kotona yhdessä vanhemman kanssa, lapsi voi tuoda kirjan näytille kouluun, tehtävät voidaan koota näyttelyksi luokan seinälle, toimii kirjavinkkauksena muille)

Lukuhaaste (lukuhaaste lukemaan opettelevalle, voidaan tehdä yhdessä vanhempien kanssa)

300 minuutin lukuhaaste (lukuhaaste lukemaan opettelevalle, voidaan tehdä yhdessä vanhempien kanssa)

Koko perheen lukuhaaste (Helmet-kirjastojen julkaisema leikkimielinen lukuhaaste vaikka koko perheen suoritettavaksi)

 

LINKKEJÄ

Viitottu rakkaus -sivusto (paljon tulostettavaa materiaalia esim. riimeihin, tunnetaitoihin ja kirjaimiin liittyen)

Satuja (Iltasatu.org-lastensatufoorumi edistää suomenkielisten lastensatujen saatavuutta sähköisessä muodossa. Sinne kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.)

Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivusto (antaa vinkkejä ja välineitä siihen, miten varhaisia oppimisvalmiuksia sekä esi- ja alkuopetuksen äidinkieltä ja matematiikkaa voidaan opettaa ja oppia liikkumalla) 

 

KIRJAPAKETTI

7-vuotiaiden kirjapaketti (lista)

Lukupolku-hankkeen taustaa

  • Pohja lukemisharrastukselle ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Ruskon kunnan Lukupolku-hanke keskittyy lasten lukemisen edistämiseen varhaiskasvatuksessa ja esi- sekä alkuopetuksessa. Lukupolkuun kuuluu tehtäviä, tietoa, kirjalistoja, linkkejä ja kirjapaketit, jotka ovat varhaiskasvatuksen ja koulujen käytössä. Kaikki sähköinen materiaali on myös kotien saatavilla.
  • Vanhempien merkitys lukutaidolle on ratkaisevin, ennen kuin lapsi itse osaa lukea. Kotona olevien kirjojen määrällä, päivittäisillä yhteisillä lukuhetkillä ja säännöllisillä kirjastokäynneillä on suuri vaikutus lasten lukutottumuksiin. Lukupolun tavoitteena on saada myös lapsen kotiväki mukaan lisäämään yhteisiä lukuhetkiä lapsen arkeen.
  • Yhteinen lukuhetki aikuisen kanssa on vuorovaikutusta, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä, jolloin lapsi tuntee olevansa tärkeä ja rakastettu. Samalla lapsella kehittyy tärkeitä kuuntelemisen, ymmärtämisen, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen taitoja.
  • Lapset, joille luetaan, ovat tutkimusten mukaan jo 3-vuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin lapset niissä perheissä, joissa ei lueta.
  • Lukuhetkien parissa kasvaneella lapsella on ympäröivä maailma käsissään, lukutaito vahvistuu ja on näin avain elämässä pärjäämiseen.
  • Lukupolku-hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema.