×

Tämä on käyttäjän Sanni Korkkinen suunnitelma. Osa kurssia Opettajien TVT-taidot: Opetuksen työkaluja.

Yhteisen tekstin tuottaminen

Opiskelijan ohje

Yhteisen tekstin tuottaminen Google Drivessa: 

Video Google Driven tiedoston jakamisesta ja yhteisestä muokkaamisesta (2:48)

Yhteisen tekstin tuottaminen  O365:ssa:

 1. Kirjaudu OneDriveen O365:n etusivulta.

  A-vaihtoehto (opettajan luomaan ja jakamaan kansioon uuden tiedoston tekeminen ja siihen yhdessä kirjoittaminen):
 2. Mikäli ryhmällä on yhteinen (opettajan oppilaille jakama) kansio, menevät kaikki tuohon kansioon ja siellä opettajan määrittelemään alikansioon
 3. Yksi ryhmän jäsenistä tekee ko. kansioon uuden Word-tiedoston (kts. kuva alla). 4. Word-tiedoston tehnyt henkilö nimeää sen muille ryhmän jäsenille tunnistettavalla nimellä (kts. kuva alla). 5. Muut ryhmän jäsenet päivittävät selaimensa saadakseen tiedoston näkyviin kansiossa ja avaavat luodun Word-tiedoston selaimessa (kts. kuvat alla) ja voivat tämän jälkeen alkaa kirjoittaa tiedostoon.

  B-vaihtoehto (oppilaan omaan kansioon tehtyyn tiedostoon yhdessä kirjoittaminen):
 6. Ryhmän yksi oppilas voi myös luoda Word-tiedoston mihin tahansa omaan O365-kansioonsa (kts. ohjeiden kohta 3).
 7. Kun tiedosto on luotu, oppilas nimeää sen ja avaa tämän jälkeen jakoikkunan Jaa-painikkeesta (kts. kuva alla). 8. Jakoikkunassa valitse kohta "Kutsu henkilöitä" ja kirjoita muiden ryhmäläisten nimien alut yksi kerrallaan ja valitse henkilöt alasvetovalikosta. Kun olet valinnut kaikki ryhmän jäsenet, tarkasta vielä, että oikeanpuoleisessa palkissa on valintana "Voi muokata" ja paina "Jaa"-nappia laatikon alanurkassa. 9. Ryhmän muut jäsenet menevät O365:n sähköpostiin (kts. kuva alla). 10. Sähköpostista avataan kutsujalta tullut sähköposti, josta löytyy linkki (kts. kuva alla). Linkkiä painamalla pääsee suoraan muokkaamaan Word-tiedostoa.

 11. Nyt teksti on valmis yhdessä muokattavaksi. Oikeassa yläkulmassa näkyy, ketkä kaikki muokkaavat tiedostoa (kts. kuva alla). Jokaisella kirjoittajalla on oma väri ja sen värinen kursori ruudulla (kts. kuva alla). Alla vielä kuvassa muistutuksia, miten yhdessä kirjoitettaessa kannattaa työskennellä.
   Täältä linkistä löydät lisäohjeita tiedoston jakamiseen O365:ssa

 

Video-ohje:

Kurssin tavoitteet

Opettajien osaamismerkit (Vakka-Suomi)