×

3D-tulostus

Maunun koululle on hankittu 3D-tulostin Ultimaker 2+. Sen on sijoitettu ilmastoinnin takia teknisentyön tiloihin ja sen käytöstä on hyvä sopia etukäteen, koska vähääkin isomman tai monen kappaleen yhtä aikainen tulostaminen saattaa kestää tunteja. Tulostimen voi jättää työskentelmään yöksi mutta silloin on tärkeä sopia mistä laite ottaa virtansa, koska suurin osa TN-luokan pistorasioista katkaistaan virta normaalisti koulupäivän päätteeksi. 

Ennen tulostusta piirtämäsi tai jostain lataamasi 3D-tiedosto on muutettava tulostimen ymmärtämään muotoon Cura -ohjelmalla. Asenna tarvittaessa Cura "Asenna ohjelmia" -sovelluksella (Ruskon koulut).

Tulostaminen itsessään on hyvin helppoa. Tiedosto voidaan siirtää tietokoneelta tulostimelle vain SD-kortin avulla (USB-kaapelin kautta tulostaminen ei onnistu).

1. 3D-tiedoston valmistelu ja siirto SD-kortille

  • Käynnistä Cura ja Avaa tallentamasi .stl-tiedosto, jolloin Cura sijoittaa mallisi yleensä keskelle tulostusaluetta.
  • Voit avata toisiakin malleja samaan tulostukseen ja Cura sijoittaa ne automaattisesti vierekkäin, niin etteivät kappaleet mene päällekäin.
  • Voit halutessasi muuttaa kappaleiden paikkoja, kokoja, suhteita, asentoja yms. mutta mikäli olet suunnitellut kappaleen oikeaan kokoon, niin sinun ei tarvitse todennäköisesti muuttaa mitään.
  • Tallenna tulostustiedosto SD-kortille (mini SD-korttia varten on adapteri, jolla minikortin saa suurennettua 3D-tulostimeen sopivaksi).
  • Tallennettu tiedosto ei ole .stl -muodossa, vaan tulostitiedostona, jossa tiedot täytöstä, materiaalista, tulostustarkkuudesta yms. mutta muuten sen nimi on sama.

2. Tulostimen valmistelu

Mikäli laitteen takana olevan rullan materiaali ja väri soveltuvat työhäsi, niin pääset alkuun hyvin vaivattomasti, koska valmisteluksi riittää kytkeä tulostin pistorasiaan ja kytkeä virrat päälle takana olevasta katkaisijasta. Varmista, että muuntajalta tulostimeen tuleva liitin on kunnolla kiinni tulostimessa.

Suomenkielinen käyttöohje 

3. Tulostaminen

  • Ainesidonnaisia kokonaisuuksia opetukseen