Muu
KU GE MA AI IT
opettajien tvt-taidot
- 10-sormijärjestelmän opetus
- Oppimisprosessin pelillistäminen
- Taulukon ja kuvaajan luominen
- matematiikan ohjelmistot
- mittaaminen ja analysointi
- kuvankäsittely 1
- kuvankäsittely 2
- Videon editointi
- Sähköisten karttojen käyttö opetuksessa
- Sijaintitietojen hyödyntäminen opetuksessa
- Blogi projektialustana
- Nettisivujen luominen
- 3D-mallinnus
- 3D-tulostus
- sähköisen oppikirjan tekeminen
- SkillGrower matikkaan
Tietokoneavusteinen suunnittelu eli CAD (engl. Computer-aided Design) on tietokoneen käyttöä apuvälineenä etenkin insinöörien, arkkitehtien ja teollisten muotoilijoiden harjoittamassa suunnittelutyössä. Siinä rakennukset tai kappaleet suunnitellaan suoraan kolmiulotteisiksi oikeaan mittaansa. Kuvan objekteille voi määrätä ominaisuuksia ja ympäristölle voi määrittää valaistusolosuhteet, jolloin mallista voi tehdä hyvinkin realistisia kuvia suunnittelun tueksi. Luonnollisesti erilaiset 2D-piirrustukset eri suunnista saa helposti 3D-mallista. Ammattilaisten CAD-ohjelmissa voidaan myös mallintaa fysikaalisia tapahtumia, kuten rakenteiden lujuusominaisuuksia, lämmön siirtymistä, kaasujen tai nesteiden virtausta yms. Näissäkin työ kuitenkin aloitetaan mallintamalla haluttu 3D-kappale.
3D-tulostusta varten malli on tallennettava CAD -ohjelmalla sellaiseen tiedostomuotoon (esim .stl), että tulostimen tulostusohjelma (Ruskolla Cura) osaa avata sen. Tulostusohjelma huolehtii, mm. siitä miten malli täytetään ja millaiset tulostuksen aikaiset tukirakenteet tulostin tekee. Niitä ei yleensä tarvitse erikseen suunnitella.
Tinkercad (https://www.tinkercad.com)
Tinkercad on perinteikkään cad-ohjelmistotalon Autodeskin ilmainen CAD ohjelma, joka on selainpohjainen eli se ei vaadi ohjelman asentamista koneelle. Käyttäjän on kuitenkin luotava itselleen käyttäjätunnus. Ruskolla oppilaat ja opettajat voivat kuitenkin kirjautua Googlen gafe-tunnuksellaan ilman uuden tunnuksen luomista. Omat työt tallentuvat Tinkercadin profiiliin ja niitä voi työstää myös kotona.
Tinkercad on ehkä enemmän suunniteltu 3D-mallinnuksen opetteluun ja se saattaakin soveltua aloittelijoille Sketchuppia paremmin.
Suomenkieliset ohjeet Tinkercadin aloittamiseen ja käyttöön.
SketchUp Make (https://www.sketchup.com)
SketchUp Make hyvin paljon maailmalla käytetty CAD-ohjelma, jolla piirretään 2- ja 3-ulotteisia kuvioita ja kappaleita. Siitä on ilmainen perusversio ja maksullinen Pro-versio. Koulussa käytämme ilmaista versiota, jonka voi myös asentaa netistä omalle kotikoneelle.
Koulun koneille Ruskolla ohjelman voi asentaa sekä opettajat, että oppilaat, "Asenna ohjelmia" -sovelluksella. Löydät pikalinkin koneesi työpöydältä.
Itseopiskeluohjeet Sketchupin ensimmäiseen käynnistykseen ja astuksien säätämiseen
3D-tulostusta varten on hyvä huomioida muutamia asioita mallissa.
Siitä enemmän tässä englanninkielisestä linkistä.
- Ainesidonnaisia kokonaisuuksia opetukseen