×

5.lk: Lisätehtävät - SumoPixel

Extratehtäviä nopeille

Lisätehtävä 1: Harjoitellaan lisää koodeja

  1. Pikselin piirtäminen https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust11. (jos mPassia ei ole käytössä, paina tästä https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust11 )Opit koodit
  2. Vaaka- ja pystyviivan piirtäminen, https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust12 (jos mPassia ei ole käytössä, paina tästä https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust12 ). Opit koodit
  3. Tehdään ruudukko, https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust13  . Opit hakemaan värikoodeja Googlesta. (Jos käytössä ei ole mPassia, avaa pohja tästä https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust13 )

 

Lisätehtävä 2: Punainen risti

Edellisessä tehtävässä kohdassa 2 opit piirtämään vaaka- ja pystyviivoja.

Mieti, miten piirtäisit Punaisen Ristin logon, ks mallikuva

Avaa tehtäväpohja tästä https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust2 . (Jos käytössä ei ole mPassia, avaa pohja tästä https://sumo.app/works/taikoo5lkbonust2 )

Tehtäväpohjassa on valmiina koodi, jolla pohjan kaikki pikselit saadaan valkoiseksi

 

Lisätehtävä 3 : Punainen risti FOR -lauseella

Edellisessä tehtävässä opit piirtämään punaisen ristin. Huomaa, että samaa koodia toistettiin monta kertaa. Koodin avulla voit toistaa, Javascriptissä esim FOR -lauseella. Tässä tehtävässä opit FOR lauseella tekemään punaisen ristin paljon lyhyemällä koodilla kuin edellisessä lisätehtävässä 2.

  1. Katso esimerkkikoodi pystyrivien piirtämisestä For lauseella, Pixel_Koodi_varita_sarake_toisto.txt
  2. Avaa SumoPixel (jos mPassia ei ole käytössä, paina tästä https://pixel.sumo.app )
  3. Avaa uusi tyhjä työ.
  4. Muuta ruudukon kooksi 23*20 ja avaa SumoPixelissä koodausikkuna (tarvittaessa katso Kuvakaappaus_Pixel_Code)
  5. Tee FOR lausella koodi, joka piirtää vaakarivit 0-5 haluamasi värillä. 
  6. Koodissa muuttujan i arvoa voitiin lisätä aina yhdellä koodilla i++.

EKSTRA++: Voit myös lisätä muuttujaan 2 koodilla i+=2. Tee koodi, joka piirtää 20*20 ruudukon joka toisen vaakarivin samalla värillä ja joka toisen pystyrivin samalla värillä. Eli siis sama kuin edellisessä tehtävässä kohdassa 8. Huomaat, miten saat koodia lyhyemmäksi. Kohta olet jo oikea koodaaja.

 

Lisätehtävä 4: Suomen lippu

Mieti, miten piirtäisit Suomen lipun koodilla. Lipun mitta suhteet löydät täältä, Suomen lipun mittasuhteet ja väri - Aitoon lipputehdas ja tekstiilipaino verkkokauppa (printscorpio.fi) ja värikoodi on rgb(0, 80, 181)

Vinkki:

  1. Muuta ruudukon kooksi 18*18 (sopii lipun mittasuhteisiin)
  2. Piirrä ensin valkoisella suorakulmainen alue
  3. Piirrä siniset vaakaviivat
  4. Piirrä siniset pystyviivat
  5. Piirrä tarvittavat mustat vaakaviivat ylös ja alas

 

Lisätehtävä 5: Tutki koodeja

Huom. Päivitä selain aina ennen uutta koodia!

 

 

 

Taidetta koodissa -materiaali tarjoaa peruskoulun opettajille helposti lähestyttäviä ja sovellettavissa olevia ratkaisuja ohjelmallisen ajattelun ja koodauksen opetukseen kuvataiteen keinoin.

Kokonaisuudessa keskitytään 5-7 luokkien opetussuunnitelman L5 (tieto- ja viestintäteknologia) toteutukseen kuvataiteen keinoin. Opetussuunnitelman sisältöön voit tutustua tarkemmin alla olevista linkeistä

Hankkeen takana on joukko opettajia, opiskelijoita ja yritysalan vaikuttajia, jotka haluavat rikkoa ohjelmointia koskevia stereotypioita ja innostaa kaikkia ohjelmoinnin pariin. Hanke on yleishyödyllinen, ja sen toteutuksesta vastaavat Nitomani School Oy sekä Opentunti Ry. Hankkeen rahoittajana toimii Ilkka Paananen.