×
Janne Korsimo
Kurssi: Opentunti
1 oppitunti
Luokka-aste
Muu
Oppiaineet
PRO
Hakusanat
opentunti vuosikello

Ohjeet: Vuosikello

Vuosikellon idea

Vuosikellon tarkoitus on kerätä kaikkien koulutoimen teemojen ja koulujen omat vuosikelloon liittyvät asiat yhteen vuosikelloon. Vuosikello ei ole kalenteri, vaan lista asioista, jotka pitää tiettynä aikana vuodessa huomioida tai ottaa työn alle. Vuosikellon avulla voidaan varmistaa, että asiat tulee esille ja hoidettua. Opentunnin vuosikellossa kyttäjä voi katsoa teemojen vuosikelloon liittyviä asioita yksitellen tai yhdessä.

Vuosikellon muokkausoikeuksia voidaan antaa tarvittaville henkilöille. Jokaiselle vuosikellon asialle merkitään mm. otsikko, sisältö, aikatataulu ja  vastuurooli. Tulevaisuudessa vastuuroolissa olevat henkilöt saavat muistutuksen ennen asian merkittyä aikaa.

Vuosikellossaon yksi Opentunnin osaamiskartan tyyppi. Vuosikellon asioita listään osaamismerkkeinä. Ko kartaan voi lisätä myös asioita, jotak eivät liity varsinaisesti vuosikelloon. Katso alla oleva video-esittely Ruskon mallista.

Alkuvalmistelut ja pohdinnat

  1. Vuosikellon muokkaajat pitää lisätä Opentunnin pääkäyttäjän toimesta Opentunnin Roolit Muokkaajat rooliin
  2. Tee tarvittavat vastuuroolit Opentunnin Roolit kohdassa valmiiksi. Valmiita Opentunnin rooleja ovat opettaja, rehtori, johtava rehtori. Yleisimmin lisättäviä vastuurooleja ovat esim. erityisopettaja, opo, oppilaskunta, kiva, move.
  3. Mieti, millaisiin aihealueisiin haluat osaamismerkkejä eli asioita luoda.
  4. MIeti, millaisia teemoja halauat vuosikellossa olevan. Jokainen kunnan koulu on automaattisesti yksi teema. Teema on eri kuin aihealue, katso esimerkki alta Ruskon mallista.
  5. Luo uusi osaamiskartta ja sinne aihealueet. Valitse tyypiksi vuosikello.
  6. Lisää karttaan merkkejä. Valiste vuosikelloon lisättävissä merkeissä rasti Lisätään vuosikelloon.

Ohjevideot

Ruskon vuosikellon esittely

Vuosikellokartan luonti

Roolit ja uuden vuosikellomerkin luonti

Tavallinen merkki vuosikellossa, esim koulun käytänteet

Valmiin vuosikellon käyttö normaalikäytössä

 

 

 

Opentunti on opettajien käyttöön kehitetty suunnittelutyökalu, joka mahdollistaa suunnitelmien avoimuuden sekä oppilaille että opettajille. Arkityötä helpottava työkalu antaa opettajalle mahdollisuuden jakaa työssään kirjaamia suunnitelmia samasta järjestelmästä, jolla hän suunnitelman tekee. Muun muassa Wilman lukujärjestys on integroitu Opentuntiin ja lukujärjestys voi toimia suunnittelun pohjana.

Opentunnin osaamiskarttajärjestelmä mahdollistaa osaamisen kehittämisen suunnitelmallisesti. Kunta voi luoda tai kopioida muiden kuntien osaamiskarttoja eri aihealueisiin ja saada tietoa oppilaiden tai opettajien osaamisesta yhteenvetoraporttien avulla. Osaamiskarttoja voi tehdä myös oppiaineisiin. Osaamiskartat sisältävät itsearvioitavia osaamismerkkejä.

Opentuntiin voidaan koota kunnan kaikkien eri teemojen vuosikellot yhdeksi helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi. Kunta voi ottaa myös mallia muiden kuntien vuosikelloista.

Ajankohtaista tietoa Opentunnista saat osoitteesta www.facebook.com/opentunti

Jos olet kiinnostunut Opentunnin käyttöönotosta koko kunnassa, ota yhteyttä Janne Korsimoon, janne@opentunti.fi , 044-4333560

Opentuntijärjestelmän käyttö ja käyttöönotto on maksutonta ja voit käyttää Opentunti heti Mpass kirjautumisella.

Tervetuloa mukaan luomaan maailman parhaista opettajista maailman paras opettajayhteisö.