×

torstai 19.3. Kuvaajan piirtäminen 2

Opetellaan piirtämään ympyrä- eli sektori- eli piirakkadiagrammi käsin ruutupaperille. Tämä diagrammityyppi auttaa nopeasti hahmottamaan osuudet kokonaisuudesta ja siksi suosittu, vaikka sektoreiden pienemmät kokoerot eivät erotu hyvin. Käsin tehtynä se kuitenkin on hieman työläämpi piirtää, koska kulmien mittaamiseen tarvitaan kulmaviivoitinta ja hieman laskemista. Siksi piirrämme nyt vain yhden käsin, jotta periaate tulee selväksi ja myöhemmin opettelmme miten helposti sektoridiagrammi tehdään Excelin avulla.

Tunnilla tutustutaan lisäksi tyypillisiin virheisiin diagrammien laatimisessa, koska sillä miten diagrammin piirretään, voidaan vaikuttaa heposti siihen mitä asiat nopeasti katsottuna näyttävät. Eli diagrammien tahallisista tai tahattomista virheistä johtuen asiat voivat näyttää hyvinkin erilaistea, kuin mitä lukujen tarkastelu antaisi ymmärtää. Tätä käytetään joskus hyväksi tarkoituksenhakuisessa uutisoinnissa ja joskus väärä tulkinta on pelkkää osaamattomuutta tilastojen kuvaajien laatimisessa. 

Muista, että tilastodiagrammeissa selitteet ja otsikot ovat tärkeitä.

Lue oheisten linkkien takaa teoriaa diagrammeista ja piirrä sitten kirjan tehtävien mukiaiset harjoitukset. Ota kuva vihkoon piirtämistäsi diagrammeista ja palauta ne Kuvaajan piirtäminen 2 -tehtävään.

Piirakkadiagrammin harjoitus:

Sivu 85 tehtävä 5.

Lue kirjan kappale 5 Tilastot ja todellisuus sekä alla olevan linkin takaa ylen artikkeli.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/09/tilastojen-seitseman-kuolemansyntia-nain-sinua-harhautetaan

Tee tehtävät 

s.83 tehtävät 1, 2, 3 ja 5

Lähiopetuksen korvaava matikanopetus poikkeustilanteessa huhtikuun 14. päivään asti.

Tavoitteet:

1. Oppia tilastomatematiikan ja todennäköisyyslaskennan perusteet

2. Kerrata peruskoulun matematiikan oppisisältö 22.4. pidettävään valtakunnalliseen kokekeeseen.