×
Janne Korsimo
Kurssi: Aamunavauksia
1 oppitunti
Luokka-aste
7.-9. luokka
Oppiaineet
Hakusanat
aamunavaus toimeen

ToiMeen aloitus

Aamunavaus ToiMeen

Huomenta Maunun koulu. Aasinsiltana päivän teemaan pohdin ensin, mikä sana kuvaisi parhaiten oppimista? Fundeerasin omaa 17 vuoden koulu-uraani oppilaana. Sattumalta olen suht. saman ajan nähnyt koulua myös opettajana. Päällimmäisenä mieleen nousee sana sinnikkyys. Se sisältää raakaa työtä, onnistumisia, epäonnistumisia, uudelleen yrittämistä, vaikka tulisi välillä turpaankin.

Aina ole ole helppoa olla sinnikäs. Sinnikkyys vaatii keskittymiskykyä, josat päästää varsinaiseen aiheeseen. Osa Maunun koulun opettajista on mukana valtakunnallisessa ToiMeen- hankkeessa. Hankkeessa tähdätään siihen, että oppitunneista tulisi toiminnallisempia. Muutamia viikkoja sitten vaihdoin talvirenkaita ja samassa kuuntelin radiota. Siellä käsiteltiin aivojen aktiivisuuteen ja oppimiseen vaikuttavia asioita. Ohjelmasta sain käsityksen, että hyvin pienetkin liikkeet aktivoivat aivoissa osia, joissa oppiminen tapahtuu. Vaikkapa tietyt sormen tai varpaiden liikkeet.

Uskotko? Ehkä et. Minäkin vähän epäilen. Googlasin, ja sitä joktkin tutkimukset tosiaan osoittavat. ToiMeen hankkeessa meidän on tätä helppo kokeilla. Ja te oppilaat pääsette päättämään, miten homma hoidetaan. Hanke tulee näkymään koululla monella eri tavalla, mutta yksi keino on nyt lanseerattavat viikkoliikkeet.  Jokainen luokka valitsee viikolle yhden tai kaksi liikkettä, jota voi luokissa oppituntien aikana tehdä. Voitte etsiä liikkeitä Youtubesta tai vaikka kuvata omat liikkeenne. Liikkeiden tulee olla sen verran hillittyjä, että niitä voi suorittaa oppitunnilla häiritsemättä tunnin kulkua. Oppilaskunnan hallituksen jäsen vastaa oman luokkansa toiminnasta. Jutelkaa kuitenkin oman opettajanne kanssa asiallisesti, voiko liikkeitä oppitunnilla suorittaa. Kaikki liikkeet eivät välttämätä ole siistejä, mutta tehkää niitä rohkeasti ja huomiota herättämättä.

ToiMeen ei ole kilpailu, mutta siinä on silti jokaisen mahdollista saavuttaa palkinto. Se voi olla sinnikkyys.

Käytäville tulee QR koodeja, josat pääsee viikkoliikkeisiin. Samoin Edisonista on pääsy. Olen itse valinnut tämän viikon liikkeen. Opettajan johdolla voitte katsoa tämän viikon liikkeen. 

Hyvää ja toimeliasta loppuviikkoa.

Aamunavauksia yläkouluun