×

Pöytätuuletinprojekti

Rakenna pöytätuuletin. 

Tavoitteena on saada mahdollisimman tehokas ja tyylikäs tuuletin. Rakenna pöytätuulettimen runko puusta ja suunnittele mahdollisimman tehokas propelli tuulettimen päähän tinkercadilla. Ota selvää erilaisista tuuliturbiineista ja tee prototyyppejä pahvista ja kokeile minkälainen turbiini olisi toimiva pöytätuulettimeen, jotta se tuottaisi mahdollisiman paljon ilmavirtausta. Propellissa tärkeintä on symmetrisyys, jotta propelli pyörii tasaisesti. (Tinkercadissa, Flip ja Align komennot)

Muista olla tarkkana sähkömoottorin akselin ja mittojen kanssa. Tinkercadilla kannattaa lisätä 0,5 millimetriä akselin reiän kokoon, jotta propelli istuu hyvin paikoilleen. Jos propelli on liian tiukka sähkömoottorin akseliin, siisti propellin keskellä olevaa reikää 2 mm poranterällä. 

 

 1. Tee puusta alusta tuulettimen rungolle. Tee alustalle jalat, jotta sähköjohdot saadaan tuotua alustan alta. 
 2. Valmista tuulettimen runko pyörörimasta tai sorvaamalla koivusta.(Vaihtoehtoisesti rungon valmistaminen sorvaamallasorvatturunko.jpg 
 3. Valmista moottorille paikka tekemällä pyörörimasta moottorille pidike. Tee mottorin pidikkeseen moottorin kokoinen reikä poraamalla. (ks. mitat, 24∅mm) 
 4. Tee pyörötangosta rungon ja moottorinpidikkeen välille nivel.
 5. Poraa sähköjohdoille Moottorin pidikkeen taakse reikä, jotta sähköjodot saadaan tuotua moottorin taakse. 
 6. Kiinnittä tuulettimen runko ja alusta poratappiliitoksella toisiinsa kiinni. 
 7. Kiinnitä 4. kohdassa tekemäsi nivelen alaosa rungon yläpäähän (poraus+liimaus) ja nivelen yläosa moottorin pidikkeeseen.(Poraus+liimaus) 
 8. Yhdistä nivelet siipimutterilla. 
 9. Suunnittele Tinkercadilla propelli moottoriin. (huomioi, että propellista tulee mahdollisimman kevyt) Propellien siipiväli max 150mm. 
 10. Tulosta propelli, kun opettaja on tarkastanut mallinnuksen ja antanut tulostamiseen luvan. (ks. https://opentunti.fi/plans/show/4503/curan-perusteet)
 11. Kiinnitä propelli moottoriin. Jos sovite on tarpeeksi tiukka, kiinnittämiseen ei tarvitse liimaa. Muussa tapauksessa käytä pikaliima.
 12. Tuulettimen voi tehdä joko perinteisen ON/OFF kytkimellä toimivan, jolloin tuulettimesta tulee hieman tehokkaampi tai tuulettimen moottorista voi tehdä säädettävän säätökytkimen (pontenttiometrin) ja transisistorin avulla. Tuulettimesta saa tällöin säädettävän, mutta moottorin teho laskee tällöin hieman. 
 13. Ohje säädettävän tuulettimen tekemiseen sivun lopussa.
 14. Mikäli teet tuulettimesta ON/OFF toimisen rakenna seuraavaksi yksinkertainen sähkökytkentä (Kytkentäkaavion linkki oppilasohjeessa)
 15. USB-johto.jpg
 16. Tee sähkökytkennöille erillinen kotelo johon liität kytkimen ja mahdollisen pontettiometrin. Poraa tuulettimen alustaan reikä usb-johdolle. 
 17. Yhdistä johdot juottamalla ja käyttämällä kutistesukkaa. Mikäli käytät USB-johtoa virtalähteenä leikkaa USB-johdon muut päät pois paitsi musta ja punainen. (kuva. kytkentä kaavio) Kiinnitä kytkin paikoilleen.
 18. Kiinnitä kotelo alustaan esim. saranalla tai muulla tavalla niin, että se on avattavissa. Liitä virtajohto (usb) ja testaa.
 19. Mittaa propellisi tuottama teho opettajan valitsemalla testaustavalla. (Mittauskuvan linkki oppilasohjeessa)
 20. Nauti tuulista. 

 

(Mikäli opettaja on tilannut koulueletroniikka valmiita DC pienoissähkömootorinnopeudensäätimiä rakenna sarjan ohjeiden mukaisesti sellainen)

Linkki: http://www.kouluelektroniikka.fi/cgi-bin/shop.cgi?action=prodshow&usr=ldgg1440sher16pg9aimar2ds4&prodid=055

 

Kun saat tehtävän valmiiksi käy vastaamassa oppilaiden kyselylomake