×

Tämä on käyttäjän Tuomo Schwela suunnitelma. Osa kurssia Raaka-aineesta elintarvikkeeksi.

Elintarvikkeet säilytetään oikein

Opiskelijan ohje

Tee seuraavat tehtävät, kun kappale Elintarvikkeet säilytetään oikein on käsitelty.

1. Kirjoita uuden aukeaman otsikoksi Elintarvikkeet säilytetään oikein.

2. Tutkimus leivän säilymisestä

  • Käy koskemassa muovipussissa olevaa leipäpalaa.
  • Tee kuvasarja ottamalla leivistä kuva päivittäin.
  • Mitä ennustat tapahtuvan oppilaiden koskemalle leipäpalalle?
  • Mitä kyseiselle leipäpalalle tapahtui päivien mittaan?
  • Mitä opit tutkimuksesta?

3. Käsien peseminen (parityö)

  • Hakekaa opettajalta ohje käsien oikeaoppiseen pesemiseen.
  • Kuvatkaa video, jossa kerrotte ensin ohjeen mukaisesti miksi kädet pestään. Tämän jälkeen kertokaa ja näyttäkää, miten kädet tulisi pestä. 
  • Liittäkää video Book Creatoriin.

4. Maidon kylmäketju

  • Ota kuva maidon kylmäketjusta joko kirjan sivulta tai Ruokatiedon nettisivuilta
  • Tutustu nettisivuihin ja vastaa sivujen avulla seuraaviin kysymyksiin. Kopioi kysymykset kirjaasi.

a) Maito on lypsyhetkellä noin 38-asteista. Mitä maidolle pitää tehdä, jotta pilaajabakteerit eivät pääsisi lisääntymään?

b) Maitoauto kuljettaa maidon meijeriin. Meijerissä maito pastöroidaan. Mitä pastörointi tarkoittaa ja miksi niin tehdään?

c) Kuinka korkea maidon lämpötila saa olla kuljetuksessa ja kaupan hyllyssä?

d) Miksi maitopurkki kannattaa kotona laittaa heti käytön jälkeen takaisin jääkaappiin?

5. Ruokamyrkytys (kopioi kysymykset kirjaasi ja vastaa niihin)

a) Mistä ruokamyrkytys johtuu?

b) Mitkä ovat ruokamyrkytyksen oireet?

c) Miten voit estää ruokamyrkytyksen?