×

Tämä on käyttäjän Janne Korsimo suunnitelma. Osa kurssia Suomi 100 joulukuu.

Ekstra: 1980-1990-LUVUT

Opiskelijan ohje

1980-1990-LUVUT

 1980-luku oli Suomessa ja koko maailmassa valtavaa taloudellisen nousun ja tekniikan voittokulun aikaa. Suomesta kehittyi pohjoismainen hyvinvointivaltio. Sen merkkejä olivat muun muassa kaikille samanlaiset opiskelumahdollisuudet tarjoava peruskoulu, ilmaisen sairaanhoidon tarjoavat terveyskeskukset, perheenäitien työssäkäyntimahdollisuuksia parantavat päiväkodit ja työtä vaille jäävien selviytymistä helpottavat työttömyyskorvaukset.  

 Taloudellinen hyvinvointi näkyi monella tavalla: autokanta kasvoi kovaa vauhtia, kesämökkejä rakennettiin, ulkomaanmatkoista tuli myös tavallisen kansan lomanviettotapa ja monesti juuri lomamatkat avasivat suomalaisten silmät myös uudenlaisille elintarvikkeille: ulkomaiset hedelmät, kuten banaanit ja  appelsiinit, sekä Italian ihmeet pizza ja pasta, löysivät tiensä arkipäivän ruokapöytiin. Nokian kumisaapas- ja kaapelitehdas alkoi suunnata toimintaansa uusille urille, kauppoihin alkoi ilmestyä Nokian MikroMikko -tietokoneita ja sixpackin kokoisia Nokia Talkman -matkapuhelimia.

 Ja nuoriso jatkoi itsenäistymistään. Erilaisista festareista kasvoi nuorison kesäaikataulua tahdittava tapahtumaverkosto. Ruisrock oli avannut tietä jo vuodesta 1970 alkaen jopa 100 000 kävijän voimin, Provinssirock tuli perässä ja Pori Jazz tarjosi vaihtoehdon vähän erilaisesta musiikista kiinnostuneille. Festarit olivat myös erinomainen tilaisuus tutustua erilaisiin nuorisokulttuurin edustajiin.