×

3D-mallinnus

Tietokoneavusteinen suunnittelu eli CAD (engl. Computer-aided Design) on tietokoneen käyttöä apuvälineenä etenkin insinöörien, arkkitehtien ja teollisten muotoilijoiden harjoittamassa suunnittelutyössä. Siinä rakennukset tai kappaleet suunnitellaan suoraan kolmiulotteisiksi oikeaan mittaansa. Kuvan objekteille voi määrätä ominaisuuksia ja ympäristölle voi määrittää valaistusolosuhteet, jolloin mallista voi tehdä hyvinkin realistisia kuvia suunnittelun tueksi. Luonnollisesti erilaiset 2D-piirrustukset eri suunnista saa helposti 3D-mallista. Ammattilaisten CAD-ohjelmissa voidaan myös mallintaa fysikaalisia tapahtumia, kuten rakenteiden lujuusominaisuuksia, lämmön siirtymistä, kaasujen tai nesteiden virtausta yms. Näissäkin työ kuitenkin aloitetaan mallintamalla haluttu 3D-kappale.

3D-tulostusta varten malli on tallennettava CAD -ohjelmalla sellaiseen tiedostomuotoon (esim .stl), että tulostimen tulostusohjelma osaa avata sen. Tulostusohjelma huolehtii, mm. siitä miten malli täytetään ja millaiset tulostuksen aikaiset tukirakenteet tulostin tekee. Niitä ei yleensä tarvitse erikseen suunnitella.

Tinkercad (https://www.tinkercad.com)

Tinkercad on perinteikkään cad-ohjelmistotalon Autodeskin ilmainen CAD ohjelma, joka on selainpohjainen eli se ei vaadi ohjelman asentamista koneelle. Käyttäjän on kuitenkin luotava itselleen käyttäjätunnus. Valkeakoskella opettajat ja oppilaat voivat kirjautua käyttäen Google-kirjautumista omilla edu.valkeakoski.fi -tunnuksilla. Opettaja voi myös luoda luokkatilan, johon omat oppilaat ja heidän työnsä tulevat näkyviin. Omat työt tallentuvat Tinkercadin profiiliin ja niitä voi työstää myös kotona.

Tinkercad on ehkä enemmän suunniteltu 3D-mallinnuksen opetteluun ja se saattaakin soveltua aloittelijoille Sketchuppia paremmin.

Suomenkieliset ohjeet Tinkercadin aloittamiseen ja käyttöön.

 

 

 

 

 

 

Opettajien tvt-osaamisen tukimateriaali.