6. Vastuullisuus ja turvallisuus
30 min
7.-9. luokka
Ei oppiaineita
digitaidot
Ylläpitäjä Rehtori Opettaja Oppilas
Ylläpitäjä Rehtori Opettaja Oppilas
Tietovuoto-ohje
Opitaan miten voi suojautua tietovuodolta ja mitä tehdä jos omia tietoja on vuotanut.
Tietovuoto tarkoittaa salassa pidettävän tiedon levittämistä ulkopuolisille. Tietovuodon tekevä henkilö yleensä hakkeroi yrityksen tai palvelun tietokannan ja julkaisee siellä olevaa tietoa. Tietovuodossa julkaistut tiedot voivat olla esimerkiksi käyttäjätunnuksia, salasanoja, henkilötunnuksia, osoitteita tai maksukorttitietoja. Joskus tietovuodon tarkoituksena on rahallinen hyötyminen rikollisella tavalla. Jos epäilet joutuneesi tietomurron tai tietovuodon kohteeksi, kerro asiasta aina aikuiselle!
1. Tietoturvayhtiö F-Securella on olemassa työkalu, jonka avulla voi tarkistaa onko henkilökohtaisia tietoja vuotanut nettiin. Työkaluun syötetään sähköpostiosoite. F-Secure tarkistaa onko sähköpostiin liittyviä henkilökohtaisia tietoja vuotanut julki. Omaa sähköpostiosoitettaan ei kannata antaa epäluotettavalle taholle, sillä aina on olemassa riski että sähköpostiosoite myydään roskapostittajille. F-Securea pidetään yleisesti luotettavana yrityksenä, ja yhtiö lupaa ettei sähköpostiosoitetta tallenneta mihinkään. Omaa sähköpostiosoitetta ei ole pakko antaa palveluun, mutta jos haluat tarkistaa onko henkilökohtaisia tietojasi vuotanut nettiin, avaa työkalu tästä linkistä.
2. Suomi.fi -sivusto on Digi- ja väestötietoviraston kehittämä verkkopalvelu, josta löytyvät kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Kokeile Suomi.fi-sivulla olevaa työkalua, joka kertoo mitä pitää tehdä jos on joutunut tietovuodon tai tietomurron uhriksi. Testaa mitä pitää tehdä sellaisessa kuvitteellisessa tilanteessa, että jotain tietojasi on vuotanut tai varastettu. Sinun ei tarvitse syöttää palveluun mitään henkilökohtaisia tietojasi, eikä palveluun tarvitse kirjautua. Avaa työkalu tästä linkistä.
3. Hyvät ja vankasti suojatut salasanatkin saattavat joutua tietomurrossa ja -vuodoissa rikollisten haltuun ilman, että olet tehnyt mitään väärää. Hyvä salasana vähentää silti todennäköisyyttä joutua tietojen varastamisen kohteeksi. Katso alla oleva kyberturvallisuuskeksuksen tekemä video ja keksi sen avulla esimerkki vahvasta, mutta helposti muistettavasta salasanasta.
Tietovuodolta suojatumisesta voit lukea lisää kyberturvallisuuskeskuksen ohjeesta.