×
Aihealue
6. Vastuullisuus ja turvallisuus
Koulutukseen varattava aika
45 min
Luokka-asteet
7.-9. luokka
Oppiaineet
TE
Hakusanat
digitaidot
Näkyy rooleille
Ylläpitäjä Rehtori Opettaja Oppilas
Aktiivinen rooleille
Ylläpitäjä Rehtori Opettaja Oppilas
Pakollinen

Miten media vaikuttaa uneen?

Opitaan mitä vaikutuksia äly- ja digilaitteiden käytöllä on uneen. Pohditaan keinoja unen määrän ja laadun lisäämiseen digilaitteiden sopivalla käytöllä.

Tehtävässä on käytetty materiaalia mediakasvatusseuran sivuilta: https://mediakasvatus.fi/digiperhe/2020/04/miten-media-vaikuttaa-uneen/

Tietoa:

Tutkimukset ympäri maailman osoittavat, että yhä useammat nukkuvat tänä päivänä liian vähän. Tätä on selitetty muun muassa äly- ja digilaitteiden käytöllä. Elektronisen median vaikutuksia uneen tutkitaankin tällä hetkellä paljon. Millaista sitten on tutkimusten valossa viisas median käyttö, mikä turvaisi riittävä unen saamisen?

Useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys iltaan painottuvan ruutuajan ja uniongelmien välillä. Niiden perusteella ei voida kuitenkaan sanoa, ovatko älylaitteet uniongelmien alkuperäinen aiheuttaja vai seurausta jostain muusta. Unen kannalta älylaitteiden parissa vietettyä aikaa oleellisempaa on tarkastella sitä, mitä älylaitteilla tehdään ennen nukahtamista. 

Rentouttavat mediasisällöt, kuten musiikin kuuntelu voivat auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan. Sen sijaan voimakkaita tunteita herättävät sisällöt, kuten jännittävät rikossarjat tai nopeatempoiset pelit aktivoivat ja ylläpitävät vireystilaa, mikä puolestaan vaikeuttaa nukahtamista.

Tehtävä 1:

Pohdi vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuuluvatko mediat sinun iltarutiineihisi?
  • Mitä kuuntelet, katsot tai selailet ennen nukkumaanmenoa?

 

Tietoa:

Joskus unta häiritsevä median käyttö ei rajoitu ainoastaan iltaan vaan saapuneita ilmoituksia ja viestejä tarkistetaan myös keskellä yötä. Silloin unen laatu kärsii ja aivojen tärkeä työ keskeytyy. Nukkuessa aivot käsittelevät päivän aikana tapahtuneita asioita ja palautuvat. Puhelimen vilkuilu nukkumisen lomassa häiritsee tätä työtä ja voi vaikuttaa sitä kautta myös muihin hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin asioihin, kuten oppimiseen ja jaksamiseen.

Tehtävä 2:

Pohdi vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Nukutko puhelimesi kanssa samassa huoneessa?
  • Onko sinulla tapana vilkaista ilmoituksia jos heräät yöllä?

 

Tietoa:

Elektronisten laitteiden sinivalon vaikutuksista uneen ollaan oltu huolissaan. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että älylaitteiden valon vaikutus uneen riippuu siitä, minkä verran elimistö saa päivän aikana luonnollista päivänvaloa. Mitä enemmän luonnollista valoa päivän aikana saadaan, sitä vähemmän sinivalolle altistuminen iltaisin vaikuttaa unirytmiin.

Tästä johtuen sinivalolle altistumiseen voi olla syytä kiinnittää huomiota pimeimpinä vuodenaikoina. Jos päivän aikana saadun luonnonvalon määrä on todella vähäinen, on sinivalon vaikutus uneen todennäköisemmin suurempi. Lapset ovat sinivalolle aikuisia alttiimpia, minkä takia heidän median käyttöön ennen nukkumaan menoa on suositeltavaa rajoittaa.

Vaikka loputtomasti ärsykkeitä tarjoavat älylaitteet eivät välttämättä aina luo parhaita puitteita nukkumiselle ja levolle, ovat niiden vaikutukset uneen hyvin yksilöllisiä. Siksi on tärkeää tarkastella omia elintapoja ja iltarutiineja sekä tunnistaa, mikäli niissä olisi syytä tehdä muutoksia.

Tehtävä 3:

Pohdi mitä ratkaisuja keksit tässä materiaalissa todettuihin ongelmiin (valmiita vinkkejä on koottu kohtaan "Huomiot opettajalle"):

  • Iltaan painottuva vääränlainen ruutuaika aiheuttaa uniongelmia
  • Puhelimen käyttö yöllä, erityisesti kesken unen, vaikuttaa esimerkiksi oppimiseen ja jaksamiseen
  • Ruutujen sinisävyinen valo saattaa vaikuttaa nukahtamiseen ja unirytmiin

 Tehtävä 4, rentoutumisharjoitus:

Ota rento asento. Makaa jos se on mahdollista. Katso alla oleva video, jossa harjoitellaan meditaatiota unen saamisen apuna. Videon on tehnyt Headspace, jolta löytyy myös esimerkiksi parempaan uneen tähtäävä sovellus. Video on englanniksi, mutta esimerkiksi Netflixissä olevat videot on puhuttu suomeksi.

Opettele vielä lopuksi hiljentämään puhelimesi ja rajoittamaan ilmoitusviestien määrää Ylen Digitreenien ohjeen avulla, jotta saat aivoillesi myös sellaista aikaa jolloin kännykkä ei häiritse niitä.