×
Leo Syrjälä
Kurssi: Kryptografiaa
1 oppitunti
Luokka-aste
7.-9. luokka
Oppiaineet
MA
Hakusanat
kryptografia perusteet kryptosysteemi mok-2018

Kryptografian perusteet

Mitä kryptografia on?

Kryptografia on yksinkertaisesti sanottuna salaista viestintää. Jokainen kryptosysteemi, eli salaisen viestinnän keino, koostuu viidestä erilaisesta osasta:

  1. Lähetettävä viesti (plaintext)
  2. Salattu viesti (cryptotext)
  3. Salausprosessi (encryption)
  4. Salauksen purkaminen (decryption)
  5. Avain (key)

Ensimmäiset kaksi on helppo ymmärtää, mutta loput vaativat hieman selittämistä. Salausprosessilla tarkoitetaan menetelmää, jolla lähetettävä viesti muutetaan salattuun muotoon. Tämä voi vaihdella monenlaisista matemaattisista laskutoimituksista muotoihin perustuvaan piilottamiseen. Näissä ohjeissa keskitytään matematiikkaan perustuvaan salaamiseen, mutta on hyvä tietää, ettei se todellakaan ole ainoa tapa kommunikoida salaisesti.

Salauksen purkaminen tarkoittaa keinoa, jolla salattu viesti voidaan muokata takaisin luettavaan muotoon. Huomaa, että jos salaus on todella hyvä, niin salauksen purkaminen vie väkisinkin myös enemmän aikaa. Kryptografiassa salauksen vaikeustason noustessa myös kommunikointi hidastuu.

Avain on kryptosysteemin tärkein palanen. Avain voi koostua yhdestä tai useammasta osasta ja sitä tarvitaan sekä salaamisessa että salauksen purkamisessa. Hankalinta on usein se, miten saadaan kahden viestijän välillä sovittua avain niin, ettei ketään ulkopuolinen saa tietää sitä. Hyvänä sääntönä kryptografiassa on, että viestinnässä ei kannata toistaa samaa avainta, jotta sitä ei saa ratkaistua.

Kryptografian perusteiden opettelua.