×

Tämä on käyttäjän Marko Mäenpää suunnitelma. Osa kurssia HackLab.

RC-auto robotti osa.2

Opiskelijan ohje

1. VEDONPOISTO: Varmista, että piirilevylle juotetuilla johdoilla on riittävä vedonpoisto ennekuin teet testiajoja. KÄytä nippusiteitä ja kuumaliimaa. Kiinnitä Arduino auton runkoon vaikka kuminauhoilla.

2. TESTI-ajo: Kokeilkaa että moottorit toimivat. Tehkää yksinkertainen ohjalma, joka pyörittää 2 sekuntia eteenpäin ja taaksepäin ja molempiin suuntiin. Huomioikaa, ettette ohjaa samaa moottoria yhtä aikaa. Eli ohjausignaalin eteen on oltava LOW, kun ohjausignaali taakse on HIGH! (ja ohjausmoottorin osalta sama asia. Ottakaa esimerkkiohjelma Bing ja katsokaa miten siinä käytetään digitalWrite-komentoa.

3. RATA-ajo: Tehkää seuraavaksi ohjelma, joka ajaa 12m ja kääntyy takaisin tulosuuntaan. Ajaa 12m takaisin ja pysähtyy. Miettikää miten määrittelette 12m ja miten saatte auton sekä kääntämään pyöriä, että ajamaan eteenpäin(muutenhan kääntyminen ei onnistu). Muitakin asioita tulee varmasti vastaan. Pohtikaa ensin ryhmissä, kysykää toisilta ryhmiltä ja vasta sitten opettajalta. Käykää testaamassa käytävällä tai ulkona.

4. TEHOSÄÄTÖ-ajo: Seuraavaksi miettikää miten moottorin tehoja voisi säätää. Tehkää ohjelma, joka ajaa 6m täysillä, 6m puoliteholla, kääntyy, ajaa paluumatkasta puolet täysillä ja puolet neljäsosateholla. PWM-modulaation avulla voidaaan säätää tehoa.

5. Ultraäänianturin avulla ohjaaminen: linkki esimerkki koodiin Testaa anturin ja ohjauslogiikan toimintaa ensin pöydällä serial monitorin -avulla. Kokeile miten viiveet vaikuttavat ohjelman suoritukseen. Kiinnitä anturi hyvin.

 

Ruuvirimalevy Arduinoon voisi poistaa koekytkentälevyjen kontaktiongelmat liikkuvassa robotissa.

Paneroiva uä-anturi on halvempi, kuin kaksi uä-anturia. Toimisiko?

Halpa RC-auto, joka oli hyvänkokoinen ja simppeli robotin alustaksi.

 

Simppeli ohjelma ja projekti

 

 

 

 

 

 

Kurssin tavoitteet

Opetellaan Arduinon ohjelmoinita ja peruskytkentöjä