×

Tämä on käyttäjän Marko Mäenpää suunnitelma. Osa kurssia HackLab.

RC-autosta robotti

Opiskelijan ohje

Erittäin hyvä step by step ohje

 

https://www.youtube.com/watch?v=aP38w8qssXU

Hyvä yleiskatsaus projektista englanniksi.

Avataan kuomu ja kaivetaan esiin piirilevy, jossa kiinni auton oma mikrokontrolleri, joka ottaa vastaan RC-signaalin komennot ja ohjaa moottorinohjaimia. Moottorinohjaimet voi olla toteutettuna joko transistoreilla tai omilla IC-piireillä. Halpisautoissa leluvalmistaja käyttävät omia IC-piirejä, joiden datalehtiä ei ole verkossa saatavilla. Usein ne kuitenkin perustuvat johonkin suoittuun vakiopiiriin, kuten radio-ohjattavissa leluissa TX-2C/RX-2c lähetin-vastaanotin piiripariin.

New Bright 288-2 piirin oletetun esikuvan TX-2C/RX-2C piiriparin datalehti.

Saman piirin toiminnan selvittelyä 

Testataan kokeilemalla eli viemällä 3 V jännite IC-piirin jalkoihin 10, 11, 6 ja 7. Muista kytkeä jännitelähteesi maa piirilevyn maahan ennen kokeilua. Varo myös koskemasta kahteen jalkaan yhtäaikaa. Tässä kohtaa kannattaa kokeilella, että ohjaaminen onnistuu myös 5V ohjausjännitteellä, koska poistetun IC-piirin moottoriohjainten käyttöjännite oli tuo 3V. Säädimme virtalähteseen yleismittarin avulla 5V ja toistimme testin. (tässä tapauksessa 5V tuntuu toimivan hyvin) Jos ei toimi, niin pitää viritellä jotain tämäntyyppistä.

Seuraavaksi pitäisi poistaa IC-piiri ja liittää Arduinoon tulevat johdot ohjauspinnien tilalle.

Perusohjelman, jolla testata miten ohjaaminen toimii voidaan helposti kasata esim BING-esimerkin pohjalta. Siinä käytetään digitalWrite-komentoa.

Sitten ohjelmoimaan ja testaamaan

Toinen esimerkki

Ultraäänianturi

Moottorin tehosäätö

Esimerkki, jossa etäisyysanturi ja moottorin säätö

Tee itse Lego-moottori osa1

 

Bluetooth-moduli

wlan-moduli

 

Kurssin tavoitteet

Opetellaan Arduinon ohjelmoinita ja peruskytkentöjä